Sužinokite_kuo_skiriasi_jūrinis_galvijų_ir_veganiškas_kolagenas

Sužinokite, kuo skiriasi jūrinis, galvijų ir veganiškas kolagenas

Jau žinome, kad kolagenas yra puiki maistinė medžiaga, gerinanti mūsų sveikatą, padedanti ilgiau išlikti gyvybingiems ir aprūpinanti mus būtinomis aminorūgštimis, kurių dažnai trūksta šiuolaikinėje mityboje.

 

Tačiau viena tikrai aišku – ne visas kolagenas sukurtas vienodai. Mes visada renkamės aukščiausios kokybės sudedamąsias dalis, kad galėtume užtikrinti, jog gaunate tai, kas geriausia rinkoje. Suprantame, kad dėl daugybės variantų, patenkančių į parduotuvių lentynas, nesunku pasimesti ir susipainioti, kurį kolageną pasirinkti. Kad būtų aiškiau, pateiksime informaciją apie skirtingus kolageno šaltinius, o tai padės nuspręsti, kuris iš jų jums tinkamiausias.

 

Kokie gali būti kolageno šaltiniai?

Hidrolizuotas kolagenas gali būti išgaunamas iš daugybės skirtingų gyvulinių šaltinių. Tyrimuose nagrinėjama avių, kiaulių, vištų, ančių ir triušių oda, tačiau tinkamiausi funkcinio maisto ar papildų šaltiniai išgaunami iš galvijų arba žuvų (jūriniai). Priklausomai nuo prekės ženklo ir kolageno rūšies, kolagenas paprastai išgaunamas iš gyvūnų kaulų, odos (kailio) arba žvynų.

 

Nors kolageno nauda sveikatai yra panaši, kad ir kokią rūšį pasirinktumėte, kiekvienas šaltinis turi savitų privalumų, kurie priklauso nuo tokių veiksnių kaip peptidinės grandinės molekulinė masė, tirpumas ir funkcinis aktyvumas. (1).

 

Galvijų Kolagenas

Galvijų kolagenas gali būti išgaunamas iš skirtingų šaltinių ir audinių, tačiau „Ancient + Brave“ produktuose mes naudojame tik iš kailio, o ne iš kaulų ar kremzlių, išgautą kolageną. Teigiama, kad iš kailio gaunamas kolagenas yra gryniausias ir „švariausias“, nes ši gyvūno dalis visą gyvenimą nuolat atsinaujina ir atauga.

 

Kailis taip pat yra ekologiškas ir tvarus kolageno šaltinis. Kitu atveju, dauguma šalutinių jautienos apdorojimo produktų taptų paprasčiausiomis atliekomis. Naudojant galvijų kolageną iš ES, taip pat mažėja anglies dioksido pėdsakas, nes nukeliaujama mažiau oro mylių. Be to, laikomasi griežtų antibiotikų, hormonų naudojimo ir gyvūnų priežiūros taisyklių.

 

Kolageno šaltinis taip pat turi įtakos konkrečiam kolageno tipui, esančiam kiekviename galvijų produkte. Nors daugelyje tyrimų teigiama, kad skirtumas tarp galvijų ir jūrinio kolageno slypi kolageno tipe (pvz., I arba III tipo), mūsų „True Collagen“, kaip ir jūrinės kilmės produktas, pagamintas tik iš I tipo kolageno. Svarbu tai, kad I tipo kolagenas yra gausiausias ir stipriausias kolageno tipas, randamas žmogaus organizme, o tai reiškia, kad jis veiksmingiausiai gydo ir atstato audinius.

 

Tyrimais nustatyta, kad galvijų kolagenas ne tik pagerina odos, plaukų ir sąnarių būklę, bet ir suteikia daugiau teigiamų savybių, įskaitant antioksidacinį, antimikrobinį ir antihipertenzinį poveikį (2). Galvijų kolageną dažnai renkasi tie, kurie nori palaikyti gerą žarnyno veiklą, nes žarnyno gleivinėje randama tiek I, tiek III tipo kolageno, todėl jis gali būti naudingas žarnyno priežiūrai ir atstatymui (3).

 

Galvijų kolageno sudėtyje taip pat nėra pagrindinių 14 alergenų, todėl jį renkasi tie, kurie yra alergiški vėžiagyviams ar žuviai. „Ancient + Brave“ produktą „True Collagen“ sudaro aukščiausios kokybės, 100 % galvijų hidrolizuoti kolageno peptidai.

 

True_Kolageno_Paketeliai_Rankineje

 

Jūrinis Kolagenas

 

Vienas iš didžiausių jūrinio kolageno privalumų – įsisavinimas ir panašumas į žmogaus kolageną. Jūrinis kolagenas labai panašus į žmogaus kolageno aminorūgščių struktūrą. Be to, peptidų molekulės yra mažesnės, o tai reiškia, kad šis kolageno šaltinis įsisavinamas iki 1,5 karto veiksmingiau, todėl tiksliniams audiniams jį pasisavinti šiek tiek lengviau.

 

Dėl mažesnio dalelių dydžio kolageno peptidai greičiau ir lengviau patenka į odą, kaulus ir sąnarius, kad būtų gaminamas naujas kolagenas (4). Taip pat manoma, kad dėl mažesnės jūrinio kolageno molekulinės struktūros jis yra lengviau virškinamas, o tai itin svarbu, jei turite virškinimo problemų arba patyrėte virškinimo sutrikimų vartodami kitus kolageno šaltinius.

 

Dėl savo veiksmingumo jūrinis kolagenas itin mėgstamas grožio pramonėje – ypač dėl poveikio odos būklei. Tyrimais įrodyta, kad jūrinis kolagenas, kuriame gausu aminorūgšties hidroksiprolino – būtinos odos ir kitų jungiamųjų audinių sudedamosios dalies – gerina odos elastingumą, drėkina ją bei mažina raukšles (5).

 

Kaip ir galvijų kolagenas, jūriniai šaltiniai taip pat laikomi ekologiškai tvariais. Taip išskiriama dar mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, o didžioji dalis šalutinių žuvų gamybos produktų, kurie paprastai tampa atliekomis, gali būti panaudoti kolageno peptidų gamyboje.

 

Mitybos požiūriu jūrinis kolagenas taip pat yra puikus pasirinkimas tiems, kurie laikosi peskovegetarizmo ar halalinės mitybos. Mūsų naujasis „Wild Collagen“ – tai 100 % hidrolizuoti kolageno peptidai, gaunami iš tausojančiu būdu gautų laukinių Šiaurės Atlanto baltųjų žuvų.

 

JURINIS KOLAGENAS

 

 

Veganiškas Kolagenas

 

Kadangi augalai kolageno patys negamina, gryno veganiško kalogeno šaltinio iš esmės nėra. Tačiau papildę kolagenui būdingomis aminorūgštimis ir kolageno sintezei skirtu vitaminu C, galime tai naudoti kaip veganišką pakaitalą.

 

Ilgos aminorūgščių grandinės, padedančios suformuoti didžiąją kolageno molekulę, daugiausia sudarytos tik iš 5 pagrindinių aminorūgščių – glicino, prolino, hidroksiprolino, arginino ir alanino. Todėl vietoj tiesioginio gyvulinio kolageno peptidų šaltinio, geros kokybės veganiškų produktų sudėtyje yra didelis kiekis visų 5 šių aminorūgščių, gaunamų iš veganiškų arba fermentuotų šaltinių. Vitaminas C yra pagrindinis fermentų, gaminančių naujas kolageno molekules, kofaktorius, todėl produktai, kurių sudėtyje šio vitamino yra papildomai, padeda organizmui dar geriau natūraliai gaminti kolageną.

 

Nors dar neatlikti patikimi lyginamieji veganiško kolageno ir jūrinio ar galvijų kolageno tyrimai, susiję su nauda ir poveikiu sveikatai, pagrindinė veganiškos versijos savybė, be abejo, yra poveikis aplinkai. Veganiškos aminorūgštys gaunamos ir gaminamos tvariai, o tai naudinga ne tik aplinkai, bet ir gyvūnų gerovei.

 

„Ancient + Brave“ naujoviškame veganiškame „Collagyn“ asortimente yra 5 pagrindinės kolageno aminorūgštys, gaunamos iš veganiškų ir fermentuotų šaltinių, taip pat nuostabios augalinės medžiagos, pažangūs nootropai ir biologiškai aktyvūs nutraceutikai. Tai puiki veganiška alternatyva hidrolizuotam kolagenui, papildyta tokiomis veganiškomis maistinėmis medžiagomis kaip jodas, cholinas ir vitaminas D3, kurių paprastai sunku gauti veganiškoje mityboje.

 

VEGANISKAS KOLAGENAS RADIANT GROZIUI

 

 

Apibendrinkime 

Panašumai:

Su papildų vartojimu susijusi nauda sveikatai – visų šaltinių panaši (pagerėjusi odos, plaukų, sąnarių ir kaulų būklė, greitesnis raumenų atsistatymas) 

Beskoniai

Bekvapiai

Paprasta vartoti su gėrimais

 

Galvijų

 

Paprastai naudojamas žarnyno veiklai bei sąnarių būklei gerinti

Ekologiškai tvarus kolageno šaltinis; kitu atveju dauguma šalutinių perdirbimo produktų tampa atliekomis, pvz., gyvūno kailis

Gausu I tipo kolageno

Pagaminta ES iš ES auginamų galvijų, be antibiotikų ir hormonų

Sudėtyje nėra pagrindinių 14 alergenų

Tinkamiausias produktas žmonėms, alergiškiems vėžiagyviams ir (arba) žuviai

 

Jūrinis

 

Labai panašus į žmogaus kolageną

Jūrinių peptidų molekulės paprastai yra mažesnio dydžio, todėl jos gali būti šiek tiek geriau biologiškai įsisavinamos

Gausu I tipo kolageno

Laukinės, ne žuvų ūkiuose augintos, žuvys

Įrodyta, kad pagerina odos elastingumą, drėkina ją ir mažina raukšles

Ekologiškai tvarus kolageno šaltinis. Išskiria mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, nes naudoja šalutinius žuvų gamybos proceso produktus, kurie, kitu atveju, paprastai tampa atliekomis, pvz., žuvų oda

Tinka žmonėms, kurie laikosi peskovegetarizmo ar halalinės mitybos

 

Veganiškas

 

Sudėtyje yra gyvulinės kilmės kolagene esančių aminorūgščių veganiški pakaitalai

Vitamino C – pagrindinio kolageno gamybos kofaktoriaus – šaltinis

 

Kaip pasirinkti?

Galiausiai atsakymas į šį klausimą priklauso nuo konkretaus žmogaus. Bet koks kolagenas, be jokios abejonės, yra nuostabi sveikatą gerinanti maistinė medžiaga, todėl renkantis, kuris – jūrinis, galvijų ar veganiškas – kolagenas jums naudingiausias, svarbu atsižvelgti į daugybę veiksnių, įskaitant mitybos pomėgius, alergijas, netoleravimą, sveikatos poreikius bei gyvenimo būdą.

 

Tačiau svarbu rasti veiksmingą aukštos kokybės maisto papildą, kuris atitiktų reikalavimus, ir kurį galėtumėte lengvai įtraukti į savo kasdienybę bei nuolat vartoti.

 

 

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23870967/
  3. https://www.gastrojournal.org/article/0016-5085(88)90411-8/pdf 
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230273/ 
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278207/ 

 

 

 

Grįžti į tinklaraštį